KAKADU ŻÓŁTOCZUBA

Kakadu Żółtoczuba to gatunek zamieszkujący wschodnią i północną Australię, Tasmanię, Melanezję i Nową Gwineę.

Cechy gatunku Upierzenie białe, jedynie na czubku głowy jaskrawożółte pióra tworzące czub. Na policzku niezbyt wyraźny żółtawy nalot. Oczy czarne, podobnie jak mocny, zakrzywiony dziób. Wymiary średnie i wiek Długość ciała: ok. 45-51 cm
Waga: 820-970 g
Długość życia: ponad 50 lat.

  Najstarsza kakadu żółtoczuba dożyła w niewoli 120 lat

Informacje ogólne o gatunku: To dość często spotykana w hodowlach papuga. Jest jednak bardzo hałaśliwa i nie nadaje się do bloku. Szybko się przywiązuje i domaga się codziennych pieszczot