Afrykanka senegalska

Afrykanka senegalska zamieszkuje senegalskie lasy. Najczęściej gniazdują w bardzo głębokich dziuplach na drzewach. Odżywiają się nasionami krzewów, młody pędami roślin, a także niewielkimi gałęziami. Są raczej dość nieufne i samotnicze – nie przepadają za towarzystwem innych ptaków, a podczas lęgu mogą odważnie przegonić nawet większe gatunki zwierząt z okolic swojego gniazda. Afrykanki senegalskie wyróżniają się efektownym wyglądem i donośnymi odgłosami. Niektóre osobniki są w stanie powtórzyć nawet całe zdania wypowiedziane przez człowieka!