Aleksandretta Większa

Aleksandretta większa należy do rodziny papug wschodnich. Jest to gatunek bliski zagrożenia wyginięciem. Naturalnie występuje na subkontynencie indyjskim oraz Półwyspie Indochińskim. Z czasem został introdukowany także na Bliski Wschód, a nawet na teren Europy i Japonii. Aleksandretta większa odzywa się charakterystycznym – bardzo głośnym i głębokim – głosem. Uwielbia jeść owoce, warzywa i nektar.