Amazonka Modrobrewa

Amazonka modrobrewa zamieszkuje północną część Ameryki Południowej. Ten średniej wielkości ptak nie jest zagrożony wyginięciem. Jego naturalnym środowiskiem są lasy deszczowe i sawanny. Najczęściej żywią się owocami, nasionami i kwiatami – można je spotkać także na plantacjach pomarańczy i kakaowców. Uwielbiają odpoczynek grupowy – także z innymi gatunkami amazonek.