Ara Severa

Ara severa, zwana również jako ara kasztanowoczelna, należy do podrodziny papug neotropikalnych. Możną ją spotkać na północnym terytorium Ameryki Południowej, zamieszkuje również wschodnią część Panamy. Ich naturalnym środowiskiem życia są lasy i plantacje. Żywią się nasionami, kwiatami i owocami.