Kakadu żółtoczuba

Kakadu żółtoczuba to bardzo rozpoznawalny ptak z rodziny kakaduowatych. Występuje na północy i wschodzie Australii. Można ją spotkać także na terenie Tasmanii, Nowej Gwinei czy Melanezji. Znakami rozpoznawczymi tego osobnika są jaskrawożółty czub i bardzo mocny, zakrzywiony dziób. Naturalny biotop to sawanny i nizinne lasy, ale kakadu żółtoczuba nie boi się ludzi i chętnie składa wizyty w miastach.